Herfstkleuren

Herfstboeketten

Herfst! Het seizoen met de rijkste en warmste kleuren. Maar hoe ontstaan die mooie herfstkleuren in onze herfstboeketten eigenlijk?

Het antwoord is: pigment! De herfstkleuren hebben alles te maken met pigment. Er zijn verschillende pigmenten in blad aanwezig, de hoeveelheid pigment in het blad bepaalt welke kleur het blad wordt.

Zo heb je het groene pigment met de naam Chlorofyl, dit pigment vind je ook in bijvoorbeeld spinazie en rucola. Het gele of oranje pigment heeft de naam Xantofyl, dit pigment vind je ook in bijvoorbeeld wortels en eierdooiers. En als laatste het rode pigment met de naam Anthocyanen, dit pigment kan uitlopen tot paars en vind je ook in bijvoorbeeld kersen en aardbeien.

Al deze pigmenten bevinden zich in het blad, maar als de koude en donkere dagen er aankomen dan vormt zich een kurklaagje aan de voet van het blad. Hierdoor worden er geen groen pigment meer naar het blad gestuurd. Het bestaande groen pigment in het blad wordt langzaam afgebroken, waardoor het gele, oranje en rode pigmenten dominant aanwezig zal zijn. De kleuren van het blad veranderen zo naar geel, oranje, rood en soms zelfs paars.

Buiten veranderen de straten in een magisch decor. Maar ook binnen maken we het graag gezellig met een prachtig herfstboeket. Wij gebruiken de bladeren graag, bekijk onze herfstboeketten en bestel ze nu.