Het symbool van de Vierdaagse

In de oudste stad van Nederland wordt sinds 1909 elk jaar het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld gehouden, de Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden deelnemers leggen in vier dagen een afstand van 120, 160 of 200 km af.

De helden die deze vier dagen weten uit te lopen worden ontvangen in de St. Annastraat, die speciaal voor dit evenement elk jaar wordt omgedoopt tot Via Gladiola (Weg van de Gladiolen). Tijdens dit feestelijk onthaal worden de wandelaars traditiegetrouw overladen met Gladiolen. Dit is niets voor niets want de Gladiool staat voor kracht en overwinning.

De Gladiool heeft deze heroïsche betekenis te danken aan de Gladiatorengevechten in de Romeinse tijd. Het ging hier letterlijk om ‘de dood of de gladiolen’. Wat alles of niets betekent: het wordt een mislukking of een glorieuze overwinning. De zwaardvechter die het gladiatorengevecht won werd overladen met Gladiolen.

Het is dan ook niet zo gek dat de deelnemers van de vierdaagse worden overladen met Gladiolen wanneer zij de Via Gladiola binnenlopen. Het uitlopen van de vierdaagse is dan ook een glorieuze overwinning.

Speciaal voor de helden van de Vierdaagse (maar ook andere helden) hebben wij Boeket Via Gladiola. Een prachtig boeket met verschillende kleuren gladiolen. Voor maar slechts €16,95 verras je iemand of jezelf met dit glorieuze boeket