Moeders willen bloemen

Uit onderzoek is gebleken dat een bos bloemen voor zowel moeders als voor schoonmoeders nog steeds het meest populaire cadeau is tijdens de Moederdag. Naast bloemen zijn ook uit eten gaan, parfum en sieraden populaire cadeaus op de Moederdag.

Op Moederdag verwacht zo’n driekwart van de moeders een cadeau. Uit onderzoek is gebleken dat bloemen met 45% niet alleen het meest populaire cadeau zijn om te geven, ruim 43% van de moeders geven zelf de voorkeur om een bos bloemen als cadeau te ontvangen, stelt Q&A Research & Consultancy.
Ruim twee derde van de cadeaugevers geeft aan zijn of haar eigen moeder, schoonmoeders staan met afstand op de tweede plek. De zoektocht naar het perfecte cadeau begint gemiddeld een week of minder voor de Moederdag.

Geschiedenis
De oorsprong van Moederdag ligt volgens Meertens instituut in Amerika. Sinds 1914 is het een officiële burgerlijke feestdag in de VS. In Nederland begon deze traditie rond 1925. Bloemen hoorde er vanaf het begin al bij. Vooral anjers waren in deze tijd populair.

Gemiddelde bestedingen
Uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy  is gebleken dat de gemiddelde bestedingen van de consument in 2015 met 4% tot 5% zijn gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook dit jaar zal deze trend zich waarschijnlijk verder voortzetten en zullen de bestedingen verder stijgen. Het gemiddelde bedrag wat de consument besteedt aan een Moederdag cadeau ligt rond de €25,-.

Piekdag
Net als op Valentijnsdag is de Moederdag een evenement waarbij de omzetten steevast pieken, met name in de bloemenhandel. Dit geldt ook voor Topbloemen.nl, marktleider in de online verkoop van boeketten. Waar de afgelopen jaren het aantal bezorgde boeketten tijdens de Moederdag vertwintigvoudigd (vergelijkbaar met het totaal aantal boeketten tijdens een “gewone” maand),  wordt ook dit jaar weer een enorme stijging verwacht ten opzichte van 2015.

Bezorging op Moederdag
Bij Topbloemen.nl kunt u online en zelfs op zondag 8 mei bloemen bestellen die dezelfde dag nog worden bezorgd. De boeketten worden door de lokale bloemist samengesteld en bezorgd.